Да бъдеш или пък не? Особености на терапията

Да бъдеш или пък не? Особености на терапията

Това е едно от най-честите послания на явлението  психологически и духовни семинари. „Бъди себе си!“.

Много е приятно, много утвърждаващо и освобождаващо. Само по себе си в тази препоръка и изпълнението й няма нищо лошо.

Хора, които години наред са се водели по мнението на другите или по общественото мнение, имат нужда от това послание. Имат нужда да утвърдят себе си и да се научат да се отстояват.

Това е нужен етап, но е само един етап. Само част от истината.

Живеем в дуален свят. Не просто денят се сменя с нощта и изпитваме разликата между топло и студено. Дуалността е и в човешките отношения и в нашата психика.

Ежедневно трябва да помиряваме противоречията вътре в себе си. Да се справяме с полюсността на емоциите ни.

Да знаем кога да сме толерантни и кога да не сме толерантни; да знаем кога да сме щедри и кога да сме пестеливи; кога да сме отворени към някого и кога да сме затворени за него.

Само умът и желанието ни да опростим нещата могат да ни „привържат“ към единия полюс. Да сме винаги толерантни, отворени и щедри; или пък да сме винаги затворени, нетолерантни и пестеливи.

Същото е с дуалността „бъди себе си“ и другият полюс, който е, познайте кой е, това е промяната.

Промяната, която може да започне от това човек да промени начина, по който гледа на света, да мине през промяна на поведението, да отиде към промяна на ценностната система, да се стигне човек да се „откаже“ от част от личността си, чак до това той да направи осмислена и обоснована жертва в живота си.

Едно е човек да знае нещата, да е прочел стотици книги, друго е промяната, която наистина може да промени качеството на живота и духовните преживявания. Това, че някой знае, не означава, че той Е.

Имам колеги психотерапевти, които директно отказват да работят с човек, ако той не иска да се променя.

Аз подхождам по-различно. Смятам, че съпротивите трябва да се уважават и да се създаде съответната среда за приемане на промяната.

Но промяната е тази, която позволява да постигнем целите си. Всичко друго може да доведе до десетгодишна терапия, с която може човек да се гордее, но от която няма полза.

Да, промяната е нещо трудно. Всяка промяна означава някаква „пускане“ на стари неща, известно неудобство, някакво объркване и т.н.

Затова е терапевтичната среда, в която се създават комфортни условния промяната да се случи, провеждат се експерименти как би се чувствала тя, създава се увереност да бъде въведена в живота.

Всеки човек има в себе си център, който е непроменяем, същност, която е неизменна. Всичко останало може да бъде променяно.

Човек трябва да си даде сметка, че всяко нещо, което иска да получи, за него трябва да бъде „платено“. Най-често се плаща с работа, най-често с работа със себе си. Почти винаги се „плаща“ с някаква промяна.

И като дойдете при психотерапет и поставяте цели, знайте, че колкото по-големи и значими са целите, толкова по-голяма промяна е необходима. Промяна във вас и/или средата около вас.

Нещата са дуални. Понякога е полезно да бъдем себе си, понякога не ни остава друго освен да се променим и да станем и нещо друго.

Като малка илюстрация ще дам следните примери:

  • промяна на начина, по който се гледа на света и себе си: от „аз съм лош“ на „аз съм добър“
  • промяна на поведението: отстоявам себе си пред партньора си
  • промяна на ценностната система: слагам себе си на първо място като най-важен
  • човек да сте „откаже“ от част от личността си: „пускам“ моделите на отношения с другия пол възприети от родителите ми, нищо че преди съм смятал, че това е нелоялно към тях
  • осмислена и обоснована жертва: това може да е решението на алкохолик да се откаже от алкохола завинаги и безусловно. Без да приема и грам възможно да се излекува дотам, че да може да пие по чаша вино. Да приеме, че на сватбата на детето си ще вдига тост с вода или сок и т.н.

Някой бе казал „единственото сигурно нещо е промяната“.

Важно е да се знае, че тя може да е доброволна или животът рано или късно ни налага други промени и така може да не е много приятно.

Доброволната и осмислена промяна движи живота и душата ни напред.

Божидар Цендов, психотерапевт, констелатор

За да получавате бързо още статии от мен, абонирайте се тук. 

Моля, помогнете тази статия да стигне до повече хора като я споделите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *