10 признака, че имате емоционално недостъпен партньор

10 признака, че имате емоционално недостъпен партньор

Понякога е трудно да разберем в началото на връзката, че нашият партньор не влиза наистина в контакт и е емоционално недостъпен.

Това, че човек е емоционално недостъпен означава и че е доста зависим от това да получава любов. Затова в началото на връзката той ще влиза в роля и ще се преструва. Но тази роля е непривична за него и след няколко месеца или година той вече не може или няма стимул да продължава да играе.

Тогава връзката става трудна, драматична, болезнена и дори травмираща.

В основата на продължителната връзка между две човешки същества стои обмена на грижи и внимание. Ако в този обмен има някакъв баланс и двамата за доволни от връзката.

Някои хора не могат да бъдат емоционално достъпни, ако не запълваме постоянно празнините в тях. Обикновено запълваме празнините им с любов и извънредно внимание, които са много по-големи от това, което получаваме в замяна.

От друга страна е нужно да разберем, че поведението им е свързано с техни травми в миналото, които може да се дължат на взаимодействието с техните родители или на предишна болезнена връзка.

Също, женен мъж или омъжена жена не са напълно достъпни за паралелна връзка, както и човек, който е зависим (например алкохолик), ще поставя зависимостта си на първо място преди връзката.

На първо място е хубаво да си дадете сметка за равнопоставеността в обмена на грижи един към друг. Когато за н-ти път стане ясно, че давате повече, отколкото получавате, то е необходимо да изследвате отношенията си в дълбочина, както и да потърсите помощ.

Това са признаците, които може да изследвате във вашите отношения. Разбира се, те ще са проблем в крайния вариант. Възможно да решите, че дори един признак да е наличен в някаква степен, той не е проблем за вас. Например, партньорът ви флиртува с други, но в допустими за вас граници.

1. Не разбира как неговите действия се отразяват емоционално на вас

Не може да направи връзка между поведението си и емоционалното състояние на другия. Това може да се дължи на незаинтересованост, отклоняване на вниманието на друга посока (зает), невъзможност да идентифицира емоциите на другите хора или просто го прави нарочно.

Когато се опитвате да му обясните как се чувствате вследствие на неговите действия, той не разбира (или се прави, че не разбира), забравя и повтаря същото или просто омаловажава емоциите и чувствата ви.Малтретиране

В идеалния вариант вашият партньор не просто ще разбира как се чувствате в момента, но преди да предприеме важно действие ще провери как то би ви въздействало: например с подобни думи „Скъпа, довечера ще се прибера доста късно. Как е това за теб?“.

И ако все пак му се налага да предприеме действието, ще се опита да се погрижи за вас по друг начин.

Но все пак в живота рядко има идеални варианти. Постижимото е вашият партньор да стига до някакво разбиране за емоционалното ви състояние.

2. Партньорът ви е „зает“ с нещо

Може да е женен/омъжена, да обича друг/а, да е зависим, да е преживял скорошен развод или значима загуба (на родители, съпруга, дете), да е ангажиран в секретна държавна работа, да е ангажиран в престъпна дейност или по някакъв друг начин да е зает.

Във всички тези случаи фокусът му е някъде другаде и може да не получавате достатъчно за вас внимание.

3. Продължава много да флиртува

10 признака, че имате емоционално недостъпен партньор

Дали ако някой флиртува много след като връзката вече е установена, иска тя да е продължителна?

Неговата нагласа е все още „сваляческа“ и по-скоро се интересува да „хваща“ вместо да задържи това, което има.

Това държи връзката на повърхностно ниво, а без ангажимент тя не може да се развие.

Разбира се, всичко е въпрос на договорка между двамата. Ако имат и двамата усещане за равнопоставеност при тези условия, връзката е добра и за двамата, въпреки флиртуването.

4. Не е склонен за компромиси

Тук под компромиси разбираме да бъдете приети като цяло такива, каквито сте.

За това е необходимо другият да прави усилия да ви опознае, да ви види във всеки смисъл на думата, да знае вашите нужди и потребности, и поне като цяло да се опитва да се съобразява с тях.

Казваме да се опитва да се съобразява, доколкото може, защото никой не е съвършен и всесилен.

Ако е човек, който винаги се опитва всичко да бъде по неговия начин, който критикува много, който не ви чува и вижда, с него трудно ще почувствате емоционална близост.

5. Предишните му взаимоотношения са подобни на тези с вас

За тях може да обвинява предишните си партньори.

Партньор, който е емоционално чувствителен за човека до себе си, ще разбира положителните и отрицателни особености и на двамата във връзката.

Ако обвинява другия за всички проблеми във връзката, той не поема отговорност за собствените си особености и проблеми.
Малтретиране

6. Той е перфекционист

Може дори да се смята за напълно добър или да иска да стане съвършен.

Когато забележи някакъв проблем във връзката, дори и малък, ще го изтъква като причина за раздяла. Това е човекът, който би казал: „Имам ти доверие САМО на 99% и това не е достатъчно!“

Това са и хората, на които им е трудно да се справя със силни и объркани емоции, а такива в една връзка има доста.

7. Потаен е

Забележете, това не означава, че ще позволи на вас да криете тайни. Възможно е потайният партньор да ви изнудва да споделите всичките си преживявания и чувства.

Хората, които имат много тайни, не биха ви допуснали напълно в живота си.

Тук моля да се прави разлика между човек, който е потаен и човек, на когото му е трудно да се разкрива и има нужда от време за това.

8. Гневен е

На обикновени ваши действия може да реагира с много гняв. Тук полът не е ограничение. Както има много гневни мъже, така и много гневни жени.

Човек, който има много гняв, може да бъде много пресиращ в своите изисквания и да стигне дотам да ви малтретира. Проверете как се държи с роднините си, децата си и другите хора наоколо. Особено в началото, когато специално към вас може да е роля.

Не игнорирайте този белег, защото той може да означава липса на емпатия, не-осъзнатост за собственото поведение, история на насилие в детството.

Не трябва да забравяме, че културата в нашата страна е такава, че се затварят очите за много прояви на насилие в интимната двойка и често гневът се бърка с темперамент.

Arrogance9. Арогантен е

Ако някой е много самонадеян и много се хвали, това е червена лампичка на ниското му ниво на самочувствие.

Мъж в такъв случай би похарчил на вечеря и цялата си заплата, за да впечатли жената, ще обяснява колко известни хора познава, какви велики сделки прави, колко е важен, колко е успешен при жените и т.н.

Ще обяснява колко е велик и колко другите трябва да пълзят в краката му.

Много трудно е да обясните на човек с ниско самочувствие, че върши нещо, което ви се отразява зле. Той няма ясно съзнание за собствените си слабости и ограничения.

10. Може да е пристрастен

Забележете, че отначало някои пристрастявания може да ги определите като хубави. Работохоликът ще изглежда като човек, който може да се погрижи за семейството, но в една реална връзка семейството ще страда от неговото постоянно отсъствие.

Алкохолизмът и наркоманията обикновено се възприемат като проблем, но също пушенето на марихуана (смята за безвредна) може да доведе до де-осъзнаване и загуба на фокус от реалния живот.

Спортохолизъм, сексохолизъм също могат да създадат проблем.

Вид пристрастеност е постоянно да се нуждае от смяна на обстановката и стимулация – постоянно пътуване, смяна на работа, смяна на местоживеене, екстремни спортове и поведение и т.н.

Помислете си добре дали заслужавате нормална връзка и емоционална равнопоставеност в нея. Ако отговорът е да и виждате някои от белезите във вашия партньор, сега е времето да да поговорите честно с него. Да поговорите какво и как може да бъде коригирано и да си дадете време да проверите дали това наистина е възможно.

Ако давате любов и грижа в тази връзка, нормално е да получавате същото.

1 thought on “10 признака, че имате емоционално недостъпен партньор”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *