5 предизвикателства, ако искате да излезете от матрицата

5 предизвикателства, ако искате да излезете от шаблоните

„Не можеш да градиш въздушни кули, ако не си здраво стъпил на земята“. Тери Пратчет

Искате да изразите ярката си индивидуалност, да сте различни и да излезете от рамкирането?

Това е просто чудесно. Само трябва да приемем, че другите хора ще ни гледат странно…поне. Или, че ще има и други последствия.

Разбирам, че понякога е трудно да бъдеш себе си. Нужна е определена доза вътрешен непукизъм. Нужно е да отстояваш правото си да бъдеш различен. Аз, например, понякога откровено казвам на хората „идиот съм“ и си нося последствията.

Ето някои мои и чужди наблюдения относно това какво се случва, когато сме различни и как да се справим с това.

1. Отношенията с приятелите са променливи

Обществото и приятелите ни не могат да участват във всичко, което правим. Ако сме различни, правим неща, които може да са неприемливи за другите.

Това е възможност да имаме разнообразни приятели. Различни приятели за различните неща, които правим. Ако един приятел не иска участва в протест срещу използването на изделия от естествена кожа (или в контрапротест за това), все може да се намери друг, който е съгласен.

2. Няма точен график за работа и почивка

По този начин по-добре използваме предимствата на биологичния си часовник, спестяваме куп неприятности с пътния трафик, можем да използваме напълно творческите си моменти или да почиваме, когато наистина ни се иска.

Опасността е, че всичко може да се превърне в работа или всичко да се превърне в почивка, да си имаме неприятности с работодателя.

Изходът е да работиш за себе си. Аз лично много трудно мога да си представя вече предимствата на това да работя за някой друг. Някой казват, че да работиш за друг е сигурност. Бих казал, че това е фалшива сигурност плюс ограничения.

Според мен моделът на правене на бизнес в света се изменя. Всеки човек може да работи за себе си и да влиза в договорни отношения с други хора, за да работи, изпълнява проекти и т.н.

3. Паричните приходи са непостоянни

И понякога може да се поозъбим.

Тери Пратчет беше казал: „не може да градиш въздушни кули, ако не си здраво стъпил на земята“. Когато човек изразява и отстоява себе си в света, трябва да поеме отговорност за себе си.

Да поемеш отговорност за себе си означава и да развиеш финансовата си култура и да изградиш навици да поддържаш финансови резерви и разнообразни източници на приходи.

Във финансовите среди го наричат диверсификация: да се занимаваш с няколко неща, които ти носят приходи. Така, ако намалеят приходите от един източник, от другите ще продължат да текат. Това може означава просто да имаш множество клиенти.

Сега някой ще каже: „ама аз съм много духовен, за какво са ми пари?!“ Е, може и така. Зависи дали ще успее да живее почти без средства и да запази духовността си.

4. Ще се наложи сами да се справите със страховете си

Когато човек е в матрицата, прехвърля много от личните си отговорности на обществото. Изглежда, че има много неща, за които не трябва да мисли и страховете са по-малко.

От една страна това е фалшива сигурност, от друга страна, ако сам не поемаш отговорността за себе си, каква индивидуалност ти остава да изразяваш. Когато делегираш отговорности на обществото, спазваш неговите унифицирани правила в замяна на неговите „грижи“ за теб.

Но страхът от страховете е само преходен период. Страховете са това, което ни кара да оцеляваме и ни насочват да развиваме интелигентността си в справянето с живота. С времето страховете стават съюзници.

5. Семейството иска специално внимание

Семейството е мястото, където първо се опитват да ни хомогенизират и ни карат да се придържаме към закостенели правила.

От една страна мама, тате, братя и сестри ще гледат по интересен начин на нас. Ама това е, защото сме наистина интересни. Те си ни обичат най-малкото в сърцата си.

Когато създадем собствено семейство се налага да съвместяваме отговорностите към него и възможностите да изразяваме индивидуалността си.

Бих казал, че всяко решение си има срок на годност, нещата се променят, а един различен човек винаги може да опита да създаде различно семейство. Да намери някого, с когото се свързва по такъв начин, че да може да продължи да изразява себе си.

В цялата работа има едно единствено сигурно нещо – няма да бъде скучно.

Божидар Цендов, психотерапевт, констелатор

За да получавате бързо още статии от мен, абонирайте се тук. 

Моля, помогнете тази статия да стигне до повече хора като я споделите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *