Как да дадем път на мечтите си…

lozaНе знам дали сте чели разказите на Елин Пелин от серията „Под манастирската лоза“. Според мен в тях има много истина, много духовност, много човеколюбие.

Има и един разказ „Чорба от греховете на отец Никодим“. В него се разказва за един отец, който се замонашил на 20 години, защото обичал…..През монашеството си за всяко свое дело, което смятал за прегрешение, той слагал в едно гърне бяло или черно бобено зърно.

Но какви са били тези „прегрешения“? Че си спомнил любовта на младостта си, че обичал белите рози, че имал мисли като „Като спасява човек душата си, не погубва ли тялото си?“, „Мисля и не знам кое е върховното в човека — душата или тялото. Не са ли те всъщност неразделни и не тържествува ли душата пред влеченията радостни на тялото?“ и т.н.

Аз много се впечатлявам от тези разкази. Защото виждам как ние, хората, ограничаваме себе си и потискаме мечтите си заради ограничаващи вярвания, илюзии, заблуди, общоприети норми, възпитание и т.н. Потискаме себе си и водим един манастирски живот дори да си мислим, че се забавляваме.

Но има и един друг разказ от същата серия „Веселият монах“, който показва как, когато човек следва самия себе си, без да се интересува от мненията на околните, наистина носи нещо ново, носи радост на света.

Но има и един семинар, който може да допринесе за нашата вътрешна свобода, която постепенно разкриваща се, да ни помогне да изживеем истинната си същност, да допринесем с нещо ново за света и да изживеем света в удовлетворение, успех, вършещи нещата, които искаме да вършим и приятно изненадани от истинския смисъл на живота.

Семинарът „Да Живееш Дизайна Си“, да живееш истинната си същност, издание 31.05 – 01.06’2014. За условия и логистика може да видите информацията на сайта на Хюман Дизайн България тук. За допълнителна информация моето описание на семинара тук. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *