Не ние използваме интуицията, интуицията използва нас

Не ние използваме интуицията, интуицията използва нас

Кое е първо…

Искам да внеса една яснота в прехваленото „използване на интуцията“.

Интуицията си е много полезно нещо и нея не я слагам в кавички. В кавички слагам „използването на интуицията“.

Хората си мислят разни неща, мечтаят си, правят си едни хубави големи очаквания, градят планове и започват да чакат интуицията да им подкаже как да си изпълнят плановете.

Да, но…

Не можем да поставим на интуицията цел!

На интуицията не й пука за нашите цели. По-точно казано, нашите цели могат много да пречат на интуицията. 

Работата на интуицията е да ни опази живи, здрави и поне в някакво стабилно психично състояние. Тя се грижи за нашето оцеляване във всеки смисъл на думата оцеляване.

Интуицията работи в много широк дизапазон. Тя може да каже „не яж този миш-маш, защото е развален“, но може да каже и „я бягай далече от този гуру псевдо-духовен учител.
За интуицията оцеляването не е обвързано с пари, секс, нито със слава. Интуицията се грижи да сме добре, удовлетворени, във вътрешен мир, постигнали своите си успехи, които не ни пречат да бъдем щастливи. 

Интуицията работи за нашата същност. 

Затова умът ни не обича интуицията

Умът всячески копнее по всички илюзии, които са му внушени от възпитание, образование, книжките и филмите с лъскав сюжет и бонбонест край.

Интуицията се опитва с тихичко гласче да каже неща като „да, тя има голям бюст, но иска само парите ти“, „тази заплата е супер, служебната кола е супер, но шефът е решил да те изцеди до капка и след това да те захвърли“, „недей, не минавай по тази заледена улица, нищо че ще спестиш 10 минути ходене“, „хей, недей да пиеш толкова“ и т.н.

Това, разбира се, е интерпретация на гласа на интуицията. Всъщност тя говори по много по-прост начин.

Умът си мисли разни велики планове и ни вкарва в опасни ситуации и когато интуицията тихичко се обади да ни покаже опасността или истинската възможност, умът започва на висок глас да протестира.

Ако пренебрегнем интуицията, може да постигнем повече пари, секс и слава; но най-вероятно ще се простим със здравето и вътрешния си мир.

Иначе казано, интуицията ни води към оцеляване

Хората обикновено си мислят, че като си поставят някаква цел (честно казано, повечето ни цели са си откровени илюзии), могат да решат какво да направят, така че успешно да постигнат целта.

Реалността на по-добре живеещите хора е различна.

Когато вземаме правилните решения, получаваме неща, които не сме и подозирали, че са възможни

Интуицията е един от начините за вземане на здравословни решения. Но забележете, че не ние използваме интуицията, а интуицияата ръководи нас, хората, към по-здравословен живот.

Колкото и да сме велики, умни, образовано, културни, изтънчени, знаещи, умеещи, това няма как да ни помогне да оцелеем в живота, работата, любовния живот, духовното развитие, ако се доверяваме безпрекословно на ума.

Интуицията е нещо лично, не се поддава на манипулация и се грижи за самия човек. Казват ни „Мисли!“, защото умът се влияе от околните хора, от илюзиите, които са ни „инсталирали“ и така могат да ни манипулират.

Лао Дзъ казва: „Животът се живее така, както сам се изживява“.

Интуицията е един от начините да влезем в потока на живота и да наблюдаваме как в него се случват хубави неща.

Ако мислите, че това е полезно, може да го популяризирате с бутончетата по-долу. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *