Как страхът от нищета разрушава бизнеса

Как страхът от нищета разрушава бизнеса

Страхът за финансовото бъдеще, че може да останем без пари, че може да умрем в нищета, че не можем да платим вноската по кредита, да облечем децата, да платим за училището им и т.н.

Един много често срещан страх. Този страх обикновено създава мисълта „Трябва да направя нещо бързо, за да спечела пари!“.

Бързо да си сменя работата, бързо да започна този проект, бързо да започна този бизнес, бързо да инвестирам в тази компания, бързо да спечеля клиенти, бързо да увелича оборота, бързо да вляза в тази съмнителна сделка….

Дори човек да не проявява този страх явно, всички сме изложени на опити за агресивни продажби, където се опитват на всяка цена да ни убедят да купим продукт или услуга.

Телевизията е пълна с реклами, а пощенските кутии с листовки. Продавачът е толкова по-агресивен, колкото по-голям е страхът му от нищетата.

Тогава за този бизнес престават да съществуват живи хора със своите възможности, потребности и чувства. Бива виждан клиент като възможност за генериране на определен приход. Хората стават „таргет аудитория“.

Това е капан, защото действа зле и на двете страни. Клиентът може да се почувства притиснат и обезценен и да откаже продукт/услуга, дори те реално да са много полезни за него. За продавача всеки подобен отказ усилва страха от нищетата и го кара да става по-агресивен.

Реалността е, че клиентът се нуждае основно от разбиране. От разбиране на неговите човешки потребности. Да влезе в човешки контакт с продавача.

Големите приходи не гарантират успокоение за страха от нищета. Милионите не носят успокоение. Има изследвания на колеги, които показват, че след определено ниво на растеж на приходите, качеството на живот не расте.

Това ниво за различните страни обикновено не е много по-голямо от средните приходи.

Ра Уру Ху казва: „Кой има реална нужда да печели по милион на ден? Никой! Никой! Никой!“

Важна стъпка в справянето със страха от нищета е разбирането, че това е страх. Като страх, обикновено той няма нищо общо с реалността. Свързан е особености на развитието на личността и влияния от страна семейната история. Все неща, които могат да бъдат трансформирани.

Има един бизнес принцип „да тръгваме от интересите на клиента“. Има и по-добър принцип: „да опитаме да съвместим интереса на клиента със своя интерес. Така може да бъде постигнато равновесие и равнопоставеност.

Освобождаването от страха от нищета може да доведе до разцвет, защото започваме да действаме от позицията на разбиране и любов, а разбирането и любовта за много привлекателни.

За да получавате бързо други статии от мен, абонирайте се тук. 

Моля, помогнете тази статия да стигне до повече хора като я споделите. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *