Никога не се е очаквало да сме отговорни за бъдещето

responsibilityПо статия на д-р Алекс Лойд

Съвременното общество доста е променило значението на някои думи. С промяната на културата, възгледите и развитието на колективната сигурност ние сме изпълнени с очаквания, а изпълваме с очаквания и думите, които използваме. Думата „отговорен“. Това сега означава да си отговорен за постигане на сигурни резултати и да осигуриш нещо в бъдещето. Това си е огромна отговорност.

Обаче думите „отговор“, „отговорност“ първоначално са означавали способността да отговориш, да откликнеш на нещо, което се случва в момента. Има огромна разлика. Когато изследваме смисъла на думите преди и сега, разбираме в какви странни води се движи нашето съзнание сега.

Има много хора, които се притесняват за бъдешето, за финансовата си сигурност, за влиянието на това върху онова или просто се притесняват, че не са в нужния за тях контрол върху бъдещето. Можем да запитаме тези хора „храните ли се три пъти на ден, имате ли топло място за спане, успявате ли да се грижите за децата си“. Отговорите са „Да“. Колкото и черни неща да ни чертаят медиите, всъщност моженм да се огледаме около себе си и да видим важните за нас неща. Можем да изберем да живеем в страх в бъдещето, или да се радваме на настоящето.

О да, някой ще каже, че това било безотговорно. Аз (Божидар) бях толкова отговорен навремето, когато тотално бях в Неаза (Фалшивия Аз), че не просто планирах бъдещето, аз се опитвах да планирам и да налагам какво ще се случи даже след като умра. Представяте си колко енергия и живот в заблуди ми е отнемало това.

С годините и промяната на обществото думата да си отговорен е придобила обременителната тежест да осигуриш нещо в бъдещето. Но един от тайните духовни закони на Природата е, че ние никога не е трябвало да сме отговорни по този начин. Очаква се просто да откликнем на това, което се случва в момента. И тук въпросът не е само до думата, но и до жизнената символика, която тя носи. Смисълът на живота е да откликнем на това, което се случва, за да се осъзнаем, реагираме, действаме…. в момента.

Ние не можем да планираме какво осъзнаваме, какво действаме, как реагираме, защото няма как да предвидим живота. Лао Дзъ казва „Животът се живее така, както сам се изживява“. И нашият отговор/отклик на живота не гарантира, че ще получим планирани резултати.

Може да искате вашата поливинка да е отговорна за това да е с вас цял живот. Може да искате от вашата половинка да ви осигури определено бъдеще. Може да искате от правителството да се погрижи по определен начин за вас. Може някой да се хване на тази перверзна игра и да посвети живота си на илюзии. Причината това да са илюзии е, че вие нямате силата/властта да осигурите очакваните бъдещи резултати. Искате доказателство за това? Можете със следващия си дъх да получите сърдечна атака или утре да бъдете участник в пътен инцидент. Знаете как неочаквано идват подобни неща и как разрушават до дъно привидно добрите планове.

Или да сме отговорни за неща, за които медиите преекспонират тяхната вреда и особено вредата лично за вас самите?! Колко неща, котио сме очаквали с ужас да се случат са се случили, а дори и да са се случили, в момента ни изглеждат като детска игра? Ами краят на света?

Всички сме се увлекли да мислим, че сме оговорни за бъдещето и че сме отговорни  да се притесняваме за неща, за които дори не сме сигурни, че ще ни засегнат. Но това не е така. Тайният духовен закон на Природата е, че вие не сте отговорни, вие просто можете да откликвате, да отговаряте на това, което се случва в момента и то, ако имате силата/енергията да го сторите. Можете да планирате следващите си стъпки, но не можете да сте отговорни за постигане на бъдещи резултати.

 

Обичайте Себе Си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *