„Изчанчената“ духовност – 6 начина човек да издевателства над себе си

"Изчанчената" духовност

Целта на тази статия е да помогне по някакъв начин. Аз също съм носил или все още нося части от тези неща в себе си. Знам какво е. Та ето ги:

 1. Делене на света на материален и духовен

Има материално и духовно, но то е във всяко нещо. Всяко нещо носи и съдържа и материалното, и духовното; както и Ин-Ян, мъжко-женско и т.н. Като делим света на материален и духовен, освен че попадаме в огромна илюзия, се лишаваме от целостта на света и самите себе си.

 1. Усамотяване вкъщи или при „духовни“ групи

Реално потокът на живота ще ни отведе до нашите си неща. Умът решава да търси убежище отделено от „другия“ свят. Огромно себе-ограничаване.

 1. Вярата на книги и хора.

Въобще не вярвайте на това, което четете от мен, без да сте го проверили практически за себе си. Чуждият опит си е чужд опит. Освен това, което е важно и актуално за един, не е така за друг. От колкото и авторитетен източник да черпим информация, не бива нищо да приемаме на вяра. Нужно е всяко нещо да се изпита и тогава да се използва.

Ако искате да бъдете уникални, не можете да разчитате изцяло на чужд опит, защото ще трябва да направите нещо, което никой не е правил. Затова е уникално.

 1. Храненето

О да, така е. Вярно е, че от храненето зависят много неща, но и храненето зависи от тялото, с което в момента разполагаме. А не е ясно в какво тяло се намираме и не ние определяме това – има наследственост, има уроци и опитности, заради които сме тук …

Например, някой става вегетарианец без тялото (и духът) му да е предразположено за това. Клетките му започват да се самоизяждат. На тях им трябва мръвка.

 1. Себенасилване

Да се насилиш да направиш нещо, без то да е станало част от чувствата, жизнената сила и физическия живот. Ако нещо е готово да стане, то ще стане без себенасилване. Ако нещо е трудно, но го вършим с желание, е Ок. Но ако го правим, защото така е добре, правилно, духовно, защото така ще се извисим, еволюираме и т.н., нека не се насилваме.

 1. Планиране на личностното „развитие“

„След 6 месеца ще стана по-чувствителен“, „До Коледа ще подобря интуицията си“… Е, няма как да стане. Както казва Фройд, човек е 90% несъзнавано и само 10% съзнавано. (Неизбродими са пътищата на несъзнаваното.) Ние даже не го виждаме, за да можем да планираме нещо….Разните игри със „силата“ на подсъзнанието водят до психотерапевтите.

Това са основните причини да го правим:

 • Искаме да се докажем пред себе си и другите (занятие безмислено…). Да докажем колко сме добри, умни, възпитани, красиви….духовни и развиващи се;
 • занимваме се с безсмислени за нас и за момента въпроси;
 • твърдо убедени сме, че каквото правим, е полезно;
 • искаме да спечелим вниманието на другите и се хвърляме презглава в това даже като пренебрегваме и ума. За разлика от доказването, тук просто се показваме като може да е дори с нещо, което за другите да е фрустриращо;
 • недоволни сме от това, което сме;
 • търсим да намерим любовта (все едно е някъде отвън…);
 • придържаме се към неща, които са вредни за нас. В името на фалшива сигурност;
 • не знаем кога да спрем с нещо;
 • искаме да избегнем истините за себе си, другите и отношенията ни с другите;
 • понякога бързаме, бързаме, бързаме да изпълним горните неща

Божидар Цендов, психотерапевт, констелатор

За да получавате бързо още статии от мен, абонирайте се тук. 

Моля, помогнете тази статия да стигне до повече хора като я споделите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *