Рутината не показва грешките – 9 начина да не вървим напред

Рутината не показва грешките

Рутината наистина създава в доста случаи опитност и изгражда умения. Тя вкарва живота ни в определени коловози. Повтаряемостта на действията и житейските ситуации създават илюзиите за сигурност и добро познаване на живота.

Рутината е съставена от навици. С течение на времето те стават все по-дълбоко вкоренени. Светът обаче върви напред и единственото постоянно нещо е промяната. Расте все повече несъответствието на рутината към новите житейски ситуации.

Това се усеща като лично изживявано страдание, което не се знае откъде идва. Рутината изгражда илюзията за „познаване“ на живота. Така се блокира възможността да се видят вътрешните причини за проблемите, собствените грешки стават невидими.

Ето 9 убеждения, които са признаци на хроничната рутина:

  1. Познавам себе си.
  1. Знам наистина какво искам от живота.
  1. Мога да се „подсигуря“ до края на живота си като за определено време се снабдя с доходна професия, семейство, жилище.
  1. Мога напълно да планирам и контролирам живота си. Мога да планирам дори и личностното си развитие.
  1. Знам кое е истината.
  1. Знам кои хора и ситуации са виновни за проблемите ми.
  1. Нуждая се от стабилна държава, в която всичко да е уредено.
  1. Полезно за мен е да следвам съветите на родителите си.
  1. Искам незабавни промени в света около мен. Искам работното ми място, партньора ми, приятелите ми, държавата незабавно да се променят, защото те не са такива, „каквито трябва да бъдат“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *