Какво копае вътре в нас?

minjori „Полезно за вас е да приемете себе си и това, което се случва с вас. Ако не можете да го приемете; приемете, че не можете да приемете“.

Екхарт Толе

 

Не знам дали сте се опитвали като угасне тока и навън е черна тъмнина, без нито една звездица на небето, да намерите опипом фенерче или поне свещ с кибрит…

Може да сте забравили къде са, може и да не сте забравили, може да сте забравили, че нямате нито фенерче, нито кибрит, а може и наистина да имате. Или ще стоите в тъмнина, или ще потърсите някакъв източник на светлина.

Сега ще ви помоля за нещо трудно и най-вероятно необичайно за вас. Представете си, че се намирате в дълбока миньорска шахта. Струтване е сринало достъпа ви до света.

Виждате как горивото в лампата ви е свършило и в момента за последно догаря фитилът. Скоро виждате абсолютната тъмнина. Нямате си понятие нито как да се освободите, нито дали ще успеят да ви намерят.

И сега ще ви помоля за нещо наистина необичайно и трудно за изпълнение. В тази ситуация в шахтата се опитайте да убедите себе си, че по тази начин и чрез тази ситуация сте огромно щастливи и че това е един прекрасен начин на преуспяване в живота.

Сега ще кажете, че това е безумно….

Реалността е, че всеки от нас върши тези безумства по няколко пъти на ден. Закопан е в най-дълбоката шахта без реални надежди за изход, но си мисли, че върши нещо изумително  значимо и успешно.

И после се питаме защо нашата планета е планетата на Страданието…

Хем живеем в страдание, хем не искаме да си го признаем, хем се преструваме, че ни е гот, хем май изпитваме перверзно удоволствие от страданията.

Човешкият ум е с огромен потенциал. Великолепна машина за анализ.

Знаете ли с какво основно се занимава човешкият ум?

Фройд казва, че 90% от нас е не-съзнавано и 10% е съзнавано. 90% власт на сърцето…10% мъки на ума. Реално ние сме управлявани от 90% от нас, от първичните си инстинкти и усещания.

За сметка на това използваме 99% от интелектуалната си сила да даваме логически (о йеее) причини за инстинктивните си и емоционални реакции.

Много ни е гот да мислим, че когато ни е зле, ни е добре. Нали мама и тате правеха така. Те ни научиха да сме щастливи. Тоест да сме като тях. Щастливи страдалци.

За съжаление, използваме огромната сила на интелекта си, за да отхвърлим реалността на положението, в което се намираме. Имаме обаче и по-висша интелигентност. Няма как да променим нещо, ако преди това не го приемем.

Това е и огромно удоволствие.

Обичайте Себе Си!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *