Меланхолията и какви невероятни неща можем да направим с нея

6695646-various-school-accessories-to-children-s-creativity-on-a-white-background-concept-for-back-to-schoolСлучвало ли ви се е да смятате нещо за лошо, а после да разберете, че то е добро?

Искате ли да се възползвате от огромния потенциал на това, което мислите, че ви пречи?

Меланхолията. Създала толкова проблеми, но и вдъхновила много писатели. Всеки се е сблъсквал поне веднъж с нея. Знае и помни усещанията, ситуациите, погледа към света наоколо. Споменът е достатъчен да оценим значимостта на тези чувства.

А е достатъчно да превърнем меланхолията в съюзник, за да видим как може да ни помогне. Малко предистория. Човек премята три неща в главата си. Миналите преживявания като спомени, усещания и мисли; бъдещето като логическа представа и план; и настоящето като непосредствено изживяване.

Когато ние вършим нещо в настоящето, то ни обзема и ние живеем пълноценен живот. Когато останем без занятие (напр. между два проекта) ние преместваме нашето внимание, нашата концентрация от дейността към себе си. Ето това е процес, който по някое време може да продължи с меланхолия. Не случайно най-големите меланхолии, депресии и т.н. се развиват по време на почивките или продължителните празници.

Важното е да се разбере, че меланхолията е процес който е нормален и означава събиране на вътрешните ресурси и подготовка за нова дейност. Най-често можем дори и да не подозираме какво е това новото, което ида, но организмът ни се подготвя. Тази подготовка е дори химическа.

Като разбираме, че меланхолията е нормален процес, като ни става ясен смисълът й, се научаваме ефективно да я използваме. Защото тя е просто подготовка, преобразуване на вътрешните ни ресурси за бъдещите ни преживявания и дейности. Тя е подготовка за нова креативна дейност.

Тази креативна дейност може да написване на писмо, но може да е и засаждане на нови цветя по нов начин в градината, създаване на ново приятелство, откриване на ново поле за изява, създаване на нов бизнес или внасяне на креативни промени в стария и т.н., и т.н.

Затова е важно да приемем меланхолията и да използваме възможностите да стартираме креативен процес. Всеки човек е уникален и може да изпитва определени видове меланхолия, както и е способен на определени видове креативност.

Важното е меланхолията да се превърне в креативност, в действие, иначе тя се превръща в постоянна депресия, ако човек спъва креативността си. Както казахме креативност означава дори да си избереш ново жилище, в което да живееш. Тя е нещо ново, което правим. Пресичането на силата на меланхолията като спираме креативността води до депресия.

Така използвайки меланхолията ние можем да сме креативни, да правим нови неща и дори да правим невероятни неща, така че да изненадаме самите себе си.

Обичайте Себе Си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *