Увереност и самочувствие – кога можем да ги имаме

Увереност и самочувствие - кога можем да ги имаме

Сега ще разгледам увереността и самочувствието от ваша гледна точка.

Ще я разгледаме от гледна точка на това, че увереността и самочувствието, ако ги има, би трябвало да ви правят добро. Тоест, с тях да се чувствате по-добре и да се радвате повече.

Да вземем за пример хипотетичната ситуация, когато се каните да идеш при шефа, за да говорите за повишение на заплатата. Семейство, деца, ипотеки, разходи – конкретната причина е е от значение.

Представете си, че си уговаряте среща с него, влизате през вратата, изправяте се пред него и започвате да говорите. Как се чувствате? Комфортно ли ви е да отстоявате нуждите си?

Израз на самочувствие е да смятате, че вашитенужди са важни

Как един човек се чувства добре и изпитва радост от живота? Като удовлетворява нуждите и потребностите си.

Това започва с нуждата от храна и жизнено пространство, продължава с нуждата от здраве и взаимоотношения, продължава към удовлетворяване на висшите идеали и духовните търсения. Но не всяка нужда е ваша.

Самочувствие е да идентифицирате истинските си нужди

Много лесно някой може да ни убеди, че неговите нужди са наши. Това може да е родител, приятел, интимен партньор, работодател и т.н.

Когато идентифицираме собствените си нужди, можем да ги удовлетворим или да поискаме те да бъдат удовлетворени.

Разбира се, това не е едностранен акт. Животът в света се базира на даване и получаване. На обмен. Това е обмен на стоки, услуги, внимание, грижа, любов и т.н.

В случая с работодателя вие инвестирате своята енергия, умения, време и здраве (да, и здраве). Искате повишение на заплатата като отплата на това, което давате.

Увереността е да вземате, а самочувствието да искате да ви дават

Увереността е да си позволявате да вземате това, което ви предлагат света и хората. Самочувствието е да търсите и искате да си вземе това, от което имате нужда.

Друг пример. Един певец излиза пред публика. В единия случай той е притеснен, стеснява се как ще бъде приет, бързо се скрива след изпълнението. В другия случай той излиза смело пред публиката, представя се с удоволствие, приема и се наслаждава на вниманието и аплодисментите.

При вторият случай е по-уверен, защото смята, че заслужава да получи вниманието и аплодисментите на публиката.

Може да има крайности. Човек, който постоянно изисква вниманието на околните и то все не му стига. Но това вече не е точно увереност, а болезнено състояние.

Говорим за обмен, получаване, отстояване на собствените нужди.

Какво е увереност в секса? Осъзнаването на собствените нужди, грижа не само за другия, а да се получи и собственото удоволствие. Много от проблемите в леглото се държат на занемаряване на собствените нужди.

Истинска нужда – увереност, фалшива нужда – неувереност

Отивате при шефа да искате повишение на заплатата. Ако осъзнавате, че това е истинска ваша нужда, ще бъдете по-уверени. Ако сте там, защото сте подтикнати от партньори, роднини или приятели, няма да бъдете толкова уверени.

Увереността идва естествено, ако следвате истинските си нужди и потребности.

Понякога, обаче, ни е трудно да отстояваме уверено истинските си нужди. Най-големият препъни камък за това са ценностната ни система и взаимоотношенията с родителите ни.

Здравата ценностна система ни дава увереност

Здрава ценностна система е тази, която не ни създава вътрешни противоречия и ни позволява да сме отговорни и към себе си, и когато е нужно да поставяме себе си на първо място. Поставяйки себе си на първо място, имаме увереността да отстояваме нуждите си.

Нашата ценностна система се състои от ценности, които осъзнаваме, но също и от ценности, които са в безсъзнателното. Ценностите от безсъзнателното напълно управляват живота ни, именно защото са скрити и действат потайно.

Може да имаме вътрешни противоречия, например, свързани с парите. Вие имате осъзнатите ценности свързани с това да работите, да изкарвате пари и да се грижите с тези пари за семейството си. Може да се трудите наистина усилено.

Едновременно с това имате вътрешна лоялност към родителите ви, която не ви позволява вие да си позволите да сте по-богати от тях. Не можете да си позволите да сте материално щастливи, след като те през целия си живот са страдали от материална гледна точка.

Не просто няма увереност да се печелят повече пари, но може да има и само-саботиране. Всичко това се случва скрито за вас, във вашето несъзнавано.

„Изчистването“  на отношенията с родителите разчиства пътя ни и ни дава увереност

Вие и вашите родители. Вие сте си вие, те са си те. Вие си имате свой живот, те са си имали техен. Вашият живот не е техния.

Наистина, това изчистване е от най-трудните неща в живота. Иска осъзнаване, странична гледна точка, търсене на помощ. Но наградата на увереността и самочувствието си заслужава.

Изчистването на отношенията с родителите, оздравяването на вътрешните противоречия, осъзнаване на правото за получаване и искане, идентифициране и отстояване на истинските нужди. Това е пътят на уверения човек.

За да получавате бързо още статии от мен, абонирайте се тук. 

Моля, помогнете тази статия да стигне до повече хора като я споделите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *