9 начина да се надрусаш естествено като повишиш нивата на допамина си

9 начина да се надрусаш естествено като повишиш нивата на допамина си

Проф. Брус Липтън казва: „Всяка наша клетка е жива същност и основното нещо, което й влияе, е кръвта. Ако отворя очи сутрин и видя прекрасния си партньор пред мен, моето възпрiятие причинява освобождаване на окситоцин, допамин, хормон на растежа – всичко това подтиква растежа и здравето на нашите клетки.

Но ако видя саблезъб тигър, ще освободя хормони на стреса, които променят състоянието на клетките в отбранително. Хората се нуждаят да разберат, че техните преживявания са по-определящи от техните гени, защото средата, която влияе на нашите преживявания, контролира как гените ни се проявяват.“

Допаминът е невротрансмитер, който подпомага предаването на сигнали между клетките и невроните. Регулира неща като: движение, памет, емоции, удоволствие, учене и поведение, внимание, сън, настроение, справяне с болката, осъзнаване.

Допаминът ни помага не само да се чувстваме щастливи и блажени, но създава мотивация да преследваме желанията си и да довършваме начинанията си.

Обикновено невrохимикалите ни се възстановяват сами, но повечето от хората днес живеят в стрес, а високите нива на стрес много бързо изчерпват запасите от допамин,

Това са няколко начини да увеличим допамина, естествено, по здравословен начин:

1) Промяна на хранителния режим

Храната и настроението се влияят взаимно и това е известно от хилядолетия. Добре балансираната и здравословна диета води до душевно благосъстояние. Бананите, динята, цвеклото, авокадото и ябълките са чудесни плодове, с които можете да започнете.

Сусам, тиквени семки, бадеми, овесено брашно, зелени листни зеленчуци, зелен чай и пшеничен зародиш също помагат. Всичко това е богато на L-tyrosin, една от основните аминокиселини, използвани за повишаване на количеството и балансирането на определени невротрансмитери.

Куркуминът, активната съставка в куркумата, преминава кръвно-мозъчната бариера и увеличава производството на допамин. Гинко Билоба се използва за усилване на паметта, за премахване на умора, депресия и безпокойство, помага на мозъка да отделя повече допамин и ацетилхолин.

Друго полезно съединение е L-theanine – може да бъде намерено в зеления чай. Храните с високо съдържание на естествени пробиотици като кисело мляко, кефир и кисело зеле могат също да повишат нивата на допамина.

2) Направете прочистване

Прочистваене

Алкохолът, тютюнът, преработени (и в големи дози) захар и други стимуланти намаляват нивата на допамина в мозъка. Въпреки че се казва, че кафето увеличава нивата на допамина, всичко, което прави, е да изразходва голямо количество допамин за период от 3 до 4 часа, което води до изчерпване на естествените нива с течение на времето.

Ако е твърде трудно да спрете напълно стимулантите, намалете техния прием. Пречиствайте тялото си през уикенда. Пречистването с плодове също има невероятни ползи за здравето.

Започнете деня си с прясно изцедена лимонада, за да алкализирате тялото. Това може да е една чаша вода, смесена с четири супени лъжици лимонов сок. Можете да добавите половин чаена лъжичка лют червен пипер, за да изчистите токсините.

3) Редовни физически упражнения

Физическата активност е едно от най-съживяващите и мощни неща, които можем да направим за нашите тела и умове.

Всяко упражнение може да се практикува не само като средство за поддържане на тялото, но и за поддържане на формата на ума. Важно е да се включва концентрация на вниманието в нашето ежедневно упражняване.

МедитацияТака можем да увеличим производството на нови мозъчни клетки, да забавим стареенето на клетките, да подобрим потока на кръвта и хранителните вещества към мозъка, което на свой ред повишава нивата на нашите неврохимикали и невротрансмитери.

Д-р Джон Рати, психиатър и автор, установи, че упражненията увеличават началните нива на допамина чрез насърчаване на растежа на нови мозъчни клетъчни рецептори.

4) Медитация

Умът има тенденция да предизвиква голям стрес и тревожност. Медитацията се използва като средство за успокояване на ума и също подобрява и регулира нивата на допамин, както и други неврохимикали в нашия мозък.

5) Слушане на музикаМузика

Слушането на музика активира същите центрове на удоволствие, както когато правите любов или ядете добра храна.

Когато слушате музика, която наистина ви движи, мозъкът ви освобождава допамин и веднага усещате чувство за благополучие, мотивация и вдъхновение.

Ние сме родени в ритъма на сърцата на майките ни и се родихме в свят на симфонии. Не е нужно никакво музикално образование, нито умения, за да усещате музиката.

Всъщност, само припомнянето на любимата ви мелодия може да подобри бързо настроението ви.

6) Изразявайте творческата си страна

Човешките същества са най-съзнателните създатели. Необходимостта ни да осъществим нашите творчески Творчестводействия, нашата експериментална природа и естественото любопитство са огромна.

Когато създаваме нещо, независимо дали става въпрос за произведение на изкуството или за готвене, имаме някакво чувство за постижение. Нашите центрове за възнаграждения (в мозъка) започват да звънят с удовлетворение и това ни напомня за смисъла на живота.

7) Задайте не само дългосрочни, но и краткосрочни цели или си създайте нови предизвикателства

Понякога само с дългосрочни цели може да сте разочаровани. Важно е също така да имате краткосрочни цели, които са по-лесни и по-бързи за постигане, тъй като всеки път, когато се постигне цел, се освобождава определено количество допамин.

По същия начин, приемането на ново предизвикателство може да бъде изключително възнаграждаващо.

Допаминът се освобождава всеки път, когато правим, или изпитваме нещо ново и вълнуващо, като започването на нов курс, изучаването на нов набор от умения, пътуването, опитването на нова работа.

Приключенските спортове са толкова пристрастяващи, защото те предизвикват усещане за новост, без значение колко пъти сме правили това.

8) Освободете се от зависимостите

Зависимостта не се ограничава само до злоупотреба с вещества. Тя може да бъде насочена към човек или към взаимоотношенията като цяло, или към навици или действия, или към нещо друго.

Всъщност може да се каже, че зависимите не са пристрастени към веществото, което използват, а се стремят да си набавят допамин. Когато започнем да приемаме стимуланти, нашата естествена секреция на допамин и серотонин се възпрепятства, така че ние се нуждаем все повече и повече от веществото (наркотици, алкохол, никотин, кофеин), за да балансираме. Без него се чувстваме депресирани, нестабилни и враждебни.

Зависимото поведение може да бъде породено и от семейна среда, където има насилие или неприемане, дори отхвърляне. Тогава естествените модели на мислене, които са способни да се справят със стреса, не могат да бъдат изградени.

Чувствата за самооценка, екстаз и награда се преследват чрез нездравословни начини за увеличаване на допамина. В този случай е важно да запълните живота си с неща, които ви вдъхновяват и движат, и да говорите положително за себе си.

9) Играйте

Това е нашето естествено състояние, в което сме били като деца. Важно е да се поддържа тази способност в зряла възраст, да се намират изненадата и удоволствието на момента.

Когато играем, ние излизаме от травмите на нашето минало и не се притесняваме за нашето бъдеще. Ние просто се радваме в нашата същност, като се съсредоточаваме изцяло върху дейността. Играйте игри на топка, скрабъл, карти, видео игри или каквото ви прави щастливи, с хора, които обичате.

По материали на: Fractal Enlightenment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *