Как да откриете, че не можете да разчитате на някого

Как да откриете, че не можете да разчитате на някого

Да можете да разчитате на някого ви осигурява неговата подкрепа. Носи ви също спокойствие и равнопоставено общуване. 

Става въпрос за колеги, приятели, партньори (в бизнеса и интимни). Полезно за вас е да се научите да прозирате хората. Включително и роднините. Включително и родителите.

Някой може да твърди, че е добронамерен към вас и ви обича. Обаче, общуването с него ви носи неприятни усещания. След като прочетете тази статия може да разберете защо е така. 

Това е добре да се направи още преди да влезете в сериозна връзка с неприятен човек или да започнете работа за работодател, който не е откровен с вас. 

1. Бяга от действителността и фактите (съзнавано или несъзнавано)

Вие казвате на партньора си, че остава до късно на работа и липсва на децата. Той отговаря, че не е до късно, че повечето колеги го правят, че децата са си добре и така, че той на работа прави повече за децата, отколкото ако е с тях

Това е отказ да се приемат фактите, че липсва на децата и семейството. Това може да го прави нарочно. Може да не е нарочно, а да няма капацитет да промени поведението си – спират го страхове, инерция, недобра връзка със семейството. 

2. Пренебрегва емоциите и преживяванията ви

Това са всички моменти, когато вие изпитвате негативни емоции или страдате по някакъв начин. 

Другите хора могат да забелязват тези неща и да са съпричастни. Човекът, на когото не можете да разчитате, ги омаловажава или пренебрегва. 

Например, вие казвате, че сте депресирани или тъжни или преживявате труден момент в живота. Отговаря ви се, че животът ви е супер, че трябва да мислите позитивно, че ще се справите. Вместо да получите разбиране и съпричастност. 

Понякога вие страдате, а другият направо се прави, че не го забелязва. 

В някои моменти вие можете да страдате, а партньорът ви да ви остави вкъщи и да иде някъде да се забавлява. Съвсем различно е, ако той вече ви е оказал съпричастие и разбиране и вие самите му кажете да иде на работа или да прави, каквото е планирал. 

3. Не се интересува как действията и думите му ще се отразят на хората около него

Може да е свързано с това, че той знае, че натискането на определени емоционални бутони ви наранява. Но го прави нарочно или защото не му пука, или защото не е научен да се съобразява с хората. 

Това са всички случаи на разхищение на общия бюджет (семеен или бизнес), без да се допита до вас и без да прецени, че ви оставя в някакви финансови липси.

Това са случаите и на невръщане на взет заем, невръщане на взети книги, инструменти и т.н.

Тук важи с пълна сила правилото „ако го прави на другите, много вероятно може да го направи и на вас.

4. Лъжи, манипулации и опити за използване, опит да се злоупотреби с вас

Тези неща са свързани. Ако някои ви манипулира и лъже, той иска да ви използва. Иска по един или друг начин да злоупотреби с вас. Иначе нямаше да ви лъже и манипулира. 

Всеки път, когато имате усещането, че давате повече, отколкото получавате, много вероятно да ви използват. Обикновено в общуването е важно да го има баланса на даването и получаването

Тук се включва и премълчаването. Някой може да каже, че то не е лъжа, но премълчаването пак може да е опит да се възползват от вас. 

5. Фиксация в определена идея или цел

Когато човек има свръх идея, обикновено няма време и ресурси да се занимава с хората, дори с близките си. 

Свръх идеята е по-силна и от някои зависимости. Човекът я поставя на първо място, обожествява я и тя управлява живота му. 

Обикновено фикс идеите са свързани с развитие (професионално, личностно или духовно), политика, спорт, параноя, желание за отмъщение, желание за нечие унищожение. 

Особено, ако се опитвате да станете значими за този човек, това той може да го счете за заплаха за следването на свръх идеята му. И ставате враг. 

5.1. Ревност

Ако партньорът ви е със изразена ревност, ще се опитва да ограничи свободата ви и ще ви смята в някаква степен за враг. Понякога го правят и някои приятели. 

6. Зависимости

Знаете, че не можете да разчитате на зависими от алкохол, наркотици или хазарт. 

Също така не може да се разчита на работохолици, на зависими от секс, спорт, телевизия и видео игри. Понякога и на зависими от някое хоби. 

Не може да се разчита и на зависими от родителите си. 

Не може много да се разчита и на зависимите от партньора/партньорката си. 

7. Неспособност за вземане на решения и поемане на отговорност. Прехвърляне на вина

Предполагам, че сте виждали много случаи на неспособност за поемане на отговорност.

Това означава, че в голяма степен най-вече вие трябва да поемете отговорността за семейството или бизнеса. Освен, че разболява, поемането на чужда отговорност състарява. Състарява и духовно-емоционално. 

Тук влиза и уж „благородството“ да ви предлагат вие да вземете решение, вие да решите. Да ви казват, че вие най-добрите решения вземате, че вие най-добре можете да се погрижите за всичко. Но това пак си е прехвърляне на чужда отговорност върху вас. 

Тук са много свързани обвиненията. Когато ви прехвърля отговорност, независимо дали сте съгласни или не, след това могат да ви обвинят. Могат дори своята вина за случилото се да прехвърлят на вас. 

7.1 Обратното е да се опитат да изземат вашата отговорност и да ви държат в подчинение и очакване на следващата команда. 

8. Търсят ви само при нужда

Нормално е някой да ви търси, само когато има нужди и проблеми, единствено ако ви е дете. То и при децата това може да е само житейски период. 

Но вие самите сигурно имате усещането, че се възползват от вас. Особено, ако почват да изливат пред вас негативните си емоции, неудовлетворението от живота, омразата си, безумните си идеи и т.н.

9. Когато общувате с този човек се чувствате натоварени, принизени, пренебрегнати

Доверете се на усещанията и преживяванията. 

Ако при общуване редовно се чувствате така, заслужава ли този човек да общува с вас. 

10. Не ви се позволява да имате своя личен живот, приятели, свои вярвания и убеждения

В идеалния вариант дори във връзка или брак и с деца, трябва да можете да имате своя личен живот. Различен от семейния и професионалния.

Личният живот води наистина до личното развитие и е най-важен за удовлетворението от живота. 

Имате право на своите лични убеждения и вярвания и имате право те да са различни дори от тези на партньора ви. Нормално той да приеме това и да не се опитва да ви „поправи“. 

11. Не са способни да се променят

Много се говори за гъвкавостта и способността за адаптация (приспособяване към нови условия на средата).

Това става, когато човек е готов да се променя и приема промените в живота.

Когато някой често говори как в миналото всичко било по-хубаво, как сега хората всички били лоши, как нищо не можело да се направи (в тази държава или другаде), можете да разберете, че човекът не е способен да се променя и адаптира.

Не можете да разчитате този човек да е достатъчно гъвкав да живее живота си с вас. Особено, ако вие обичате промените и имате нужда животът ви да е интересен. 

12. Бъдете готови за всевъзможните комбинации от тези признаци

Например, вие сте зле емоционално, може да страдате и това се вижда. Някой се опитва да омаловажи преживяванията и след това се опитва да се възползва от вас като иска заем, помощ и т.н. 

Или ви натоварват с изливане на емоции и омраза и после искат от вас да поемете отговорност за живота им като им дадете съвет какво да правят. 

Партньорът ви може да ви ревнува патологично и да обвинява вас, че вие сте причината за тази ревност. 

Хубавата новина е, че винаги може да изберете с кого да общувате и с кого да спрете да общувате. 

Божидар Цендов, психотерапевт, констелатор
За да получавате бързо още статии от мен, абонирайте се тук. 
Моля, помогнете тази статия да стигне до повече хора като я споделите

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *