Сиренцето в капана на токсична връзка

Или защо стоим в лоши отношения, когато всичко вътре в нас крещи да си тръгнем?

Сиренцето в капана на интимната връзка

Сега ще разгледаме най-голямата, най-често срещаната и най-ефективната манипулация в една токсична връзка. Всички белези показват, че не е това човека, но нещо ни кара да оставаме.

Но първо да припомня най-добрия според мен модел на интимната връзка. Този на ангажимента, интимността и страстта.
Сиренцето в капана на токсичната връзка

  • Ангажимент означава, например, да си кажем един на друг „С теб съм!“. Поемане на решение за влизане в определени отношения. Например, да се виждаме, да имаме сериозни отношения, да живеем заедно, да имаме дете и т.н. Точно какви ще са тези отношения е въпрос на договорка на двамата, но и двамата имат ангажимент един към друг.
  • Интимността означава полагане на грижи за другия, подкрепа, взаимно разбиране и съвместни моменти на щастие.
  • Страстта са моменти на близост, взаимна грижа и секс.

Всеки от трите елемента трябва да присъства в някаква степен, за да може да има взаимоотношения и връзка.

Ако във връзката се чувствате зле и тя е една постоянна поредица от възход/падение, сближаване/отдалечаване, доверие/недоверие, събиране/разделяне, близост/студенина, то е възможно вашият партньор да използва психологическото въздействие на променливия ангажимент. 

Променливият ангажимент (на англ. Intermittent Reinforcemen) го има, когато спазването на приетите от двамата правила и договорки се спазва непоследователно и от време навреме. Срещате се на случаен принцип, когато на другия му скимне. Чувствате, че границите ви в тези отношения са нарушени. Получаването на грижи и внимание се сменя често с пренебрегване и липса на комуникация.

Вие държите на вашите отношения. Ефектът на променливия ангажимент на вашия партньор е, че сте притискани да правите повече от необходимото, за да си върнете вниманието и ангажимента му. Така вие се стараете все повече и вашият партньор получава това, което иска, без да е нужно самия той да променя поведението си.

Едно психологическо обяснение е свързано с въздействието на наказанията и наградите върху промяната на поведението. Вие бивате наказвани за нежелано поведение чрез променливия ангажимент и бивате награждавани с внимание и ангажимент, когато правите това, което се иска от вас.

Ярък пример за това са игралните автомати в заведенията за хазарт. Те са програмирани да изплащат част от вложените пари на случаен принцип. Ако на всеки вложен лев се изплащаха да кажем 90 стотинки по определен предварително известен начин, играчът бързо ще се оттегчи.

Това, което кара играча постоянно да захранва автомата с монети, е непредсказумостта на печалбата, както и мечтата за голямата печалба, която освен, че е непредсказуема, е и много рядка.

По подобрен начин, ако вие получавате постоянен ангажимент от страна на вашия партньор, няма да сте готови да правите за него неща, които не искате.

Обаче, ако ангажимента му е непредсказуем, вие ще бъдеще нащрек да изпълните неговите желания. Просто, за да си осигурите неговия ангажимент. Така и мечтата за голямата награда, сериозната истинска връзка за цял живот, става много голяма.

Така се получава манипулацията на непостоянния ангажимент.

Реалността е, че в такива отношения колкото повече мечтаете за голямата награда, за истинския ангажимент, толкова по-нереален става той.

Има много причини вашият партньор да се държи по този начин. Важното е, че вие страдате в тази връзка. В такива случаи вашите старания и отдаденост обикновено не помагат. Важно е да си направите реалистична преценка за ситуацията.

Разбира се, може да се окаже, че конкретното ваше положение е приемливо за вас и дори внася оживление във връзката и я предпазва от рутина.

Божидар Цендов, психотерапевт, констелатор

За да получавате бързо още статии от мен, абонирайте се тук. 

Моля, помогнете тази статия да стигне до повече хора като я споделите. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *