Личното жизнено пространство в условията на криза

Личното жизнено пространство в условията на криза

„Всяка криза може да бъде за добро.

Събужда те.“

Райан Рейнолдс

Вследствие на кризата породена от COVID-19 (коронавирус) бяха наложени ограничения върху личния ни живот. Тези ограничения са свързани с ограничаване на придвижването ни, ограничаване на социалните контакти, ограничаване достъпа до обществени заведения, културни мероприятия,  съоръжения за спорт и отдих, и т.н.

Всичко това се отразява на психо-емоционалното ни състояние, на физическия тонус, социалното удовлетворение, социалната изява. Също е важно, че се отразява на финансовото ни състояние: от една страна като причина за източване на финансовите ни резерви, а от друга страна като ограничаване на възможностите ни за икономически постижения, поддържане на бизнес и т.н.

Ясно е, че общият ефект е чувство на несигурност и на ограничена лична свобода. Голяма част от хората живеят в състояние на постоянна бдителност. Повишената тревожност е важен белег в настоящата ситуация.

Ще разгледам няколко подхода за организация на личния живот, които могат да помогнат да бъдат намалени негативните последствия върху психо-емоционалното състояние и върху физиологичния тонус на организма.

Нужда от организиране на лично пространство

Доскоро живеехме в активен досег с други хора и организации. По този начин множество инерционни процеси ни организираха да правим неща за себе си.

Може колега да ни покани да идем на фитнес, да последваме реклама да идем на театър, по навик петък вечер да посетим любимото си заведение и т.н.

Това са навици и отношения,които са ни помагали да живеем, да бъдем физически активни и да се разтоварваме психически и емоционално. Създавали сме ги в в продължение на години. Влагали сме усилия да оптимизираме тези процеси, така че да сме максимално доволни.

Сега тези неща са ни отнети. Тя няма как автоматично да се пренесат в ограниченото жизнено пространство, което имаме сега вкъщи.

Трябва съзнателно да изградим личното си жизнено пространство и да си създадем навици, които ни помагат дори и вкъщи да се разтоварваме психо-емоционално и да поддържаме физиологичния тонус.

Но преди да разгледаме тези неща подробно – нещо много важно.

Да реагираме ли на връхлитащия влак или как да боравим с новините

Първият филм в историята на човечеството е показвал един влак, който едва ли не ще връхлети зрителите. Хората отначало са наблюдавали на филма как влакът идва отдалече и по някое време са започвали да скачат от седалките и да се опитват да се „спасят“ с бяг.

Голям стрес.

Не трябва да забравяме, че освен самия коронавирус, го има и страха от него и създалото се масово състояние на тревожно пред-очакване на лоши неща, които могат да се случат.

Можем да определим дали една новина изисква решение от нас. Дали е необходимо да предприемем определено действие или пък не.

Съобщават по новините, че в моя квартал няма да има 24 часа вода. Лично ме засяга, вземам решение да се запася с вода и наливам една кофа. И реално съм спокоен. Защото това е в моя контрол.

Новината за носене на лични предпазни средства в България също ме засяга лично. Мога да реша да потърся в аптеката или сам да си направя маска за лице.

Обаче да разгледаме новините за това как се развива епидемията в Италия или дори в друг квартал на София, друг град в България, какъв бил произхода на корона вируса и т.н.

Може новините да са тъжни и да съчувстваме на хората.

Но тези новини не изискват от нас да вземаме някакво решение. Повечето хора дори и нямат решения по тези поставени въпроси. Не трябва нищо да правят.

Устроени сме по такъв начин, че когато мислим, че е нужно решение, организмът генерира адреналин. Предназначението на този адреналин е да е стимул, „гориво“ нещо да бъде свършено.

Но няма нищо за вършене. Създава се стрес, който минава в дистрес. С времето става почти постоянна тревожност.

Ако гледаме на всички новини като на нещо, за което трябва да вземаме решение, рано или късно стигаме до тревожността.

Реалността е, че много малко от новините изискват нас да вземаме решение. Какво правим с останалите? Те са някакъв фон, който можем да оставим да минава покрай нас назад във времето.

Кухнята за хапване, спалнята за спане, тоалетната за…

Както казах по-горе, досега сме поддържали състоянието си с помощта на околните хора и моделите на живот, които сме следвали. Имали сме до голяма степен външна помощ, стимули, съратници.

Сега сами (и с помощта на семейството) трябва да се заемем със структуриране на живота си. Когато прекарваме повече време вкъщи или дори работим от вкъщи.

Структурирането на живота води и до психичното „подреждане“. Дава възможност за зараждане и завършване на психични процеси, което спомага за психо-емоционален баланс.

Когато ставате сутрин от сън е полезно да се знае, че сте приключили със спането. Махате пижамата, оправяте леглото (ако по принцип го оправяте), обличате подходящи дрехи, слагате домашния грим и т.н.

Ако работите от вкъщи, дори на ненормиран работен ден, е важно пак да следвате определен часови интервал за основните си трудови занимания. Къде ще се трудите – там, където си определите мястото за работно. Хубаво е работното място вкъщи да е постоянно и да не се променя често или за дълго време.

Не само сега, но и винаги е полезно да има разделение между труд и почивка. Разделение по време (часови интервал за работа) и по място. Може так, където работите вкъщи да е на два метра от там, където почивате, но това е важно разделение.

Спазване на часовете за хранене и мястото за хранене. Мястото за хранене е в кухнята. За спане в спалнята и т.н.

Човешкият организъм има нужда от структура и ритъм, за да функционира оптимално. Ако се храните по едно и също време и на едно и също място, храносмилането ви определено ще бъде по-добро.

Рано или късно ще забележите, че вашето жилище, дори да сте го мислили за малко, ви дава възможност да изградите едно удовлетворително жизнено пространство. Ще намерите непознати досега местенца и ще имате възможност за преживявания, за които не сте и подозирали.

Зимният сън е за мечките или как движението влияе на настроението

Когато прекарваме много време вкъщи, неусетно се лишаваме от физическа активност. Едно ходене и връщане до метростанцията може да е сумарно само 20 минути, но това са 20 минути полезно ходене.

Неусетното лишаване от физическа активност може да доведе до хиподинамия. Това може да доведе до понижаване на мускулния тонус и повишаване на напрежението.

В природата някои животни, когато са лишение от физическа активност, изпадат в зимен сън (или летаргичен сън). Но ние не сме животни.

Лошото е, че в хиподинамия може да изпадне всеки човек. Дори този, е водил среден активен начин на живот. Това може да се случи за две седмици, а понякога и за 3-4 дена.

Какви са ефектите? Намаляване на нивата на серотонин и допамин. Те са и регулатори на настроението. Може да се появят проблеми със секрецията на норадреналин от страна на надбъбречните жлези. А от него зависи да сме бодри, весели и с енергия.

Съответно може да има проблеми с мелатонина, а от него зависи доколко добре спим.

Необходима е по-голяма физическа активност, защото тя помага за запазването баланса на хормони, невротрансмитери и т.н.

Ако ходите до магазин за хранителни продукти, по-добър вариант е по-далечният и то пеша.

Но вкъщи има много възможности за физически упражнения.

Много добри такива са чистене, пролетно почистване, вътрешни ремонти. Както и готвене. Тези неща могат да носят и много приятни емоции.

Клякане в серии, подскачане на въже без въже. Гири или импровизирани гири от пластмасови бутилки за вода.

Може да си поръчате от спортен магазин ластици – предлагат много варианти за физически упражнения, както и различни степени на натоварване.

Коремни преси, лицеви опори с различно натоварване. Лицева опора с максимално натоварване се прави на пода, но можете да я правите на стената с различен наклон на тялото към нея – така натоварването ще е различно.

В Интернет можете да намерите много упражнения  за вкъщи.

По колко време? Много добър вариант е по 30 минути сутрин и 30 следобед. Разбира се, консултирайте се с личния си лекар, ако ще правите нещо ново и не знаете точно как ще ви се отрази.

Пак има възможност за осъществяване на контакти

Да разговаряте по телефон, Скайп или друга връзка ви държи в контакт.

От една страна го има усещането за принадлежност, а това носи много успокоение.

От друга страна, по време на самата сесия, при установяване на словесен и зрителен контакт, вашето тяло влиза в по-особен режим. Изразходва се повече енергия, балансират се процесите, пораждат се емоции.

Банята не е само хигиена

Част от грижата за себе си е грижа за тялото. Да не забравяме, че цялата химия, която влияе на настроението ни, се създава в тялото.

Какво е грижа за тялото?

Хубава баня с различните аромати и удоволствия.

Масаж или само-масаж. Пак в Интернет можете да намерите варианти, а също да отделите време да научите различни варианти за масаж на лицето – хем полезно, хем подмладява.

Дрехите, които обличаме, нищо, че може никой да не ни вижда.

Бижутата, които носим. Също и парфюмите. Приятно е.

Експериментите с нови храни и т.н.

Време за забравените неща и за опознаване на себе си

Тук влизат и много неща от вида: „Ех, само да имах време за….“.

Когато сме в соса, не знаем, че сме в соса. Когато сме обърнали голяма част от вниманието си навън към работа, приятели и дори забавления, виждаме себе си по определен начин.

Е, сега имаме възможност да се видим и по друг начин.

„Кое ме кара да работя тази работа? Кое ме кара да стоя в тези отношения? Кое ме кара да съм с тези приятели? Кое ме е накарало да избера това жилище? Кое ме кара да стоя далече от родителите си? Кое ме спира да осъществя желанието си?…“

И от време навреме почивка за физическите упражнения, готвене, чистене.

Възраждане стари приятелства и отношения с роднини

Разбира се, важно да сте сигурни, че го искате.

Възраждането на стари приятелства и възобновяването на отношения с роднини могат да донесат много удовлетворение, усещане за смисъл и усещане за принадлежност.

Сега, когато сме в социално дистанциране, един добър телефонен разговор може да направи много.

Важното е, че вашият личен свят не е целия свят, а вашия личен свят. Ако вие се чувствате свързани в личния си свят, ще имате подобно чувство и за целия свят.

Нужно ли е в момента да поемате рискове

Много хора имат чувството, че точно сега трябва да предприемат нещо, за да подобрят моментното си състояние или да „подсигурят бъдещето си“.

Спомнете си какво говорихме в началото. Дали новините изискват от нас да вземем решение и да предприемем действие или не.

Ако вие се погрижите за психо-емоционалното си състояние, то е много по-сигурно, че взетото решение е ще е добро.

Храна и лекота

Колкото повече време е необходимо за храносмилане, толкова повече време може да имаме тежест в коремната област, сънливост, нежелание да се правим нещо, но пък желание да се отправим към близката постеля. Близка е, защото сме си вкъщи.

Застоялият начин на живот увеличава времето за храносмилане.

Подходящата храната, добре комбинирана, ще се смели много по-бързи. Ще се чувстваме повече лекота.

Храната и настроението се влияят взаимно и това е известно от хилядолетия.

Има и храни, които влияят директно на настроението със своите съставки. В сусама, тиквени семки, бадемите, овесените ядки, зелено-листните зеленчуци, зеления чай има много L-tyrosin. Спомага за балансиране на невротрансмитерите.

Куркумата и Гинко Билоба спомагат за подобряване на състоянието при депресия и безпокойство, като помагат на мозъка да отделя повече допамин и ацетилхолин.

Храните с високо съдържание на естествени пробиотици като кисело мляко и кисело зеле могат също да повишат нивата на допамина.

Дайте си от любимите неща

Е, тези любими, които можете да си позволите вкъщи.

Поглезете се. Винаги има време и място да си го позволим.

Написаното е само моя лична гледна точка. Вие избирате какво да вземете и какво не. Ще се радвам, ако сте успели да си вземете нещо полезно за самите вас.

 

Божидар Цендов, психотерапевт

За да получавате бързо още статии от мен, абонирайте се тук. 

Моля, помогнете тази статия да стигне до повече хора като я споделите. 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *