11 „убийци“ на любовта и как да се справим с тях

Убийци на любовта

Любов…Какво може да се сравни с първия възторжен поглед, тупкането на сърцето, радостта от споделените преживявания, близостта, топлата прегръдка? После идва съвместния живот, отдадеността, грижите за семейството.

Могат да дойдат и моменти и ситуации, които да се проявят като „убийци“ на любовта. Затова е хубаво да сме подготвени и да разпознаваме техните белези. Така ще можем да преминем по-лесно през трудните моменти и да запазим вътрешния си баланс. Ето ги и тях, а последните са най-всеобхватни.

1. Предателство и измяна

Не, не е само изневярата. В случая изневярата не е най-голямото предателство.

Когато се съберат двамата, независимо дали имат официален брак или не, те формират ново семейство. Това семейство е с предимство пред семействата, от които идват двамата. То си има свой живот и свои граници. Ако не се подържат тези граници в здравословно състояние, целостта на семейството може да бъде нарушена.

А тази цялост е застрашена, когато се смятат за по-важни от договореностите в семейството мненията и чувствата на мама, тате, брат, сестра, приятел. Идва тъщата и казва, че той не печели достатъчно пари и трябва да си намери по-добра работа. Идва свекърът и казва, че тя не прекарва достатъчно време вкъщи. Свекървата или тъщата били самотни и трябвало да живеят с младите, защото „нямало кой една чаша вода да им даде“. Е, ако и двамата наистина го приемат, това може да е правилното решение.

Другата област, която може да пострада, са интимността и доверието. Всичко важно и сериозно, което става вкъщи и всичко което става в леглото на двамата, трябва да си остане там. Има неща, които просто не трябва да се разказват на приятели и познати. Независимо дали е оплакване или подробно описване на сексуалните практики. Тези неща рушат доверието даже другият да не научи за тях.  Не случайно според законите на много страни човек има право да не свидетелства срещу половинката си.

2. Зависимост и свобода

Връзката е нещо, което може да съществува, само докато в него участват двама равноправни индивиди. Мислите си, че „държите юздите на семейството“ достатъчно успешно? Ще е до време, а не е ясно това как се отразява на психиката ви и най-важното на психиката на децата.

Независимо дали бащата е манипулиран и потискан от страна на майката или майката е манипулирана и потискана от страна на бащата, децата ще растат с вътрешна неосъзната нагласа да влизат във взаимоотношения на нездраво подчинение и доминиране.

Истинска връзка могат да имат само двама свободни индивида? И не си мислете, че като „доброволно“ заемате подчинено положение, сте много добри или правите добрини на семейството. Правите лошо и на себе си, и на децата, и на партньора си.

3. Пришпорване на събитията

Има хора, които след първата среща си правят планове от вида: „след седмица ще ме запознае с техните, след месец ще живеем заедно, след 3 месеца ще си купим апартамент, след 9 ще заченем първото дете и т.н.“ Знам за случая на един мъж, който беше надупчил презерватива си, за да забременее приятелката му.

Всичките „Ако ме обичаш, ще се оженим, ще говориш мило на мама, обещай ми да те повишат, кога ще отслабнеш и т.н.“

Всичко, което се случва в двойката си има своето време и се нуждае от своите условия, за да се прояви. И ако не се изпълни плана, какво? Стрес и обвинения.

4. Живеене с миналите любовни неуспехи или постижения

„Дали това няма да се повтори? Защо сега го няма онова?“ Всяка връзка е сама за себе си уникална и е хубаво да влизаме невинно в нея. Невинно означава без миналите страхове, опасения, копнежи, надежди, очаквания.

5. Разликата в ценности и мироглед

Различното ни привлича един към друг, но общото е това, което ни държи заедно. Ако ги няма общите ценности и мироглед, може да се опитаме да изградим такива. Но най-важното е приемането на другия такъв, какъвто е.

6. Грешката да сте постоянно заедно.

Нямате какво да си кажете? Ако сте постоянно заедно, няма да има наистина какво да си кажете. Самостоятелните преживявания с други хора ще обогатят темите ви за разговор, а също ще увеличат сексуалната ви привлекателност вкъщи.

7. Досадните привички

Тук дори не става въпрос за алкохолизъм, хазарт и т.н. Също толкова обезпокоителни може да са неща като изстискване на пастата за зъби през средата, зацапване на огледалото в банята, къде се хвърлят чорапите и т.н. Вие решавате дали просто да приемете нещата или да правите от мухата слон.

8. Предишните гаджета и приятели

Може да са причина за ревност, но можете да разберете, че предишните гаджета на вашия партньор са допринесли той да добие необходимия опит и зрелост, за да се събере с вас. А за приятелите вече казахме. В повечето случаи те обогатяват семейния ви живот. Но както казахме, не трябва да ги правим фактор, от който зависят важните неща в семейството ни.

9. Стрес

Стрес, напрежение, депресия. Гедайте на семейството като на среда за изцеление на тези неща. Недейте да си го изкарвате на другия, нито на децата. Винаги ще има стрес, а можете да се научите да работите с него.

10. Убеждението „мога да го променя“, „може да ме промени“

Това идва най-често от филмите и романите: „В името на любовта си към теб ще стана по-добър човек!“ Или се опитвате да направите другия по-добър, по-успешен, по-мил или по-така.

Не можете да промените в партньора си нищо особено, както и той не може да промени във вас нищо значимо. Не можете да разболеете или излекувате другия в двойката, както и той не може да ви разболее или излекува.

В основата на живота ни го има заложеното от нашето семейство и семейна система. Отдавна е заложено как ще се държим и как ще изживяваме интимната си връзка. Партньорът не може да е причината за нашата депресия и нещастие, нито може да ни осигури щастието. Тези неща са заложени в нас, а интимната връзка е мястото, където тези неща се отключват.

Няма как да променим другия само с желания и очаквания, както и не е възможно да очакваме благодарение само на него да се промени нещо значимо в живота ни.

11. Храсталакът от илюзии за любовта

Това е най-разрушителният „убиец“ и ако го нямаше, много от другите точки нямаше да са проблем. За някои от тези илюзии, които ни се натрапват, сами може да се сетите:

„Трябва да създадеш дом! Още ли не си се оженил? Искаш да останеш стара мома ли? Докога ще живееш сам/а? Без деца нямаш семейство! Защо го пускаш с приятелите му? Как може да си спокоен, когато тя заминава в командировка?! Нима му/й вярваш?! Мястото на жената е вкъщи! Какъв мъж си, ако ….“ И т.н., и т.н.

Но има и много илюзии относно любовта, които са навлезли в нас от ранното детство или постоянно ни бомбардират с тях в медиите. Любовни романи, любовни филми, любовни съвети – всичко това сее семената на любовния раздор. Историите за „принца на белия кон, истинската жена, истинския мъж, направи това и ще те обича, дръж се така, дръж се онака…..“ ни изстрелват директно в облаците на неоправданите очаквания и изкривените представи за реалноста. Криво разбиране на реалността – крива любов и застрашаване на психичното здраве.

А вашата любов е нещо уникално и вие имате свой път в живота. Няма външно мерило за любовта ви освен вашите сърце, чувства, усещания и интуиция.

Предполагам, че ще има хора, които освен мен също ще са благодарни за споделянето (чрез бутончетата по-долу). Ако искате да получавате повече такива статии на мейла си, абонирайте се за бюлетина ми тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *