Защо само четенето на книги не спомага особено за развитието

Хюман ДизайнПърво искам да кажа, че четенето на книги е нещо много хубаво и полезно. Това е най-лесният независим начин за набавяне на минимума информация по дадена тема, за събуждане на интерес и определяне на желанията за търсене.

Обаче, рано или късно трябва да свържем теорията с практиката и да накараме знанията практически да работят. Иначе си оставаме на ниво умствени пожелания и приятно прекарано време.

Сещате се колко книги имате в библиотеките си за развиване на умения, познание и личностно развитие. Интересно е колко от тях са ви дали някакво практическо знание и до каква степен. Например, учите се да боядисвате вкъщи. Внимателно прочитате подходящата литература. Започвате да боядисвате и виждате, че реално нищо не знаете. Има много неща, с които трябва да свикнете, които просто няма как да бъдат описани, които трябва да усетите интуитивно и най-малкото моториката на ръцете ви трябва да се приспособи.

Има два вида знания: съзнавани и несъзнавани. Съзнаваните няма как да се проявят ефективно практически, без несъзнаваните знания, а несъзнаваните са реалните практически знания. Несъзнаваните пък няма как да бъдат получени съзнавано, т.е. чрез четене на книги. Самите писатели няма как да предадат целия си жизнен опит чрез книгата, а и самите те предават информацията обобщено поради различни причини.

Затова единственият начин за овладяване на дадена сериозна материя си остава учителят, преподавателят, консултантът, анализаторът и т.н. Енергията на живия човек пред вас е съвсем различна от тази на книгата и носи различна информация по различен начин.

Освен това при обучение на живо се използват специални методики на обучение, среда за работа и визуализация, енергията на цялата група, упражнения, които няма как да се направят от сам човек и т.н., и т.н. Живият преподавател осигурява най-малкото следните четири основни неща:

Персонализират учебния процес. Виждат в какво състояние се намирате и откъде трябва да се тръгне и с какви средства. Най-малкото те виждат, че днес не сте добре физически и съобразяват темпото с вас.

Разпредметяват учебния материал. Помагат да осъзнаете нещата като ги обясняват по подходящия начин и подходящата форма. Могат да използват за онагледяване примери, лични истории, успешни случай, притчи, коани.

Предпазват от грешно заучаване, което може да бъде много трудно изкоренено в бъдещето и може да направи безсмислени всички добри знания по предмета.

Предават несъзнавано знание. Това е най-важният момент. Преподавателите предават несъзнаваните знания и знаят как да ви помогнат да ги усвоите. Освен това самата им личност влиза в контакт с вас и ви помага да усвоявате несъзнаваното практическо знание. Книгите могат да помогнат донякъде, но след известен етап на напредък са нужни хора, от които може да се възприеме знанието.

Тези хора не са просто хора, а точните хора. Сещам се как дълго време тренирах Катори Шинто Рю (изкуство за бой с меч) и все не можех да усвоя правилното държане на меча срещу другия. По едно време дойде човек, който просто каза „хайде да изтренираме това“. Застанахме просто един срещу друг и без да говорим , след няколко секунди осъзнах как се правят нещата. След това бях непробиваем….когато не правех глупости.

Затова, ако имаме желание да усвоим нещо наистина добре и наистина практически, без значение дали това е Хюман Дизайн (Дизайн на Човека), Йога или нещо друго, е добре да го възприемаме от истински източник – реален преподавател, който е преминал по пътя и носи в себе си всичко необходимо. Особено, ако знанието е по-специфично и искате да трансформирате себе си или най-малкото да подобрите живота си.

Можете да прочетете за холотропното дишане от книгите, но поемате риск за здравето си, ако не сте под поддръжката на специалист, докато се научите да го правите. Можете да научите НЛП техники от книжките, но при обучение ще се научите да ги правите максимално ефективно и да се справяте с възникващите проблеми, иначе ще спрете при първата неочаквана ситуация. Можете да разберете теорията на Фамилните Констелации от книгите, но няма как да се научите практически да се потапяте в средата на работа, така че да се полезни за човека, а и няма да сте минали безбройните констелации и медитации лично за вас, които реално ви трансформират в успешен фасилитатор.

Разбира се, има хора, които са успешни по метода на пробите и грешките и дори имат свободно време за това. Има хора, за чиито цели книгите са достатъчни. Но има и хора, които търсят нещо повече. Възможно е да сте стигнали до едно ниво на притежавани знания и умения, от което ви е трудно да се придвижвате напред с достатъчно удовлетворително темпо. Само живите преживявания ще ни дадат това, което още никой не знае.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *